Begeleiding bij kanker

Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte omdat steeds meer mensen de ziekte overleven. Het heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen, zowel voor de patiënt zelf als zijn omgeving.
Kanker zet de wereld op z’n kop.

Als u behandeld bent of wordt voor kanker kan het zijn dat u klachten aan de behandeling heeft overgehouden. Denk hierbij onder andere aan pijn, vermoeidheid, stijfheid, stugge of pijnlijke littekens, oedeem (vochtophopingen), spanningsklachten en verminderde conditie. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten, werk en/of hobby’s.

Als fysiotherapeut werken we samen met u aan uw herstel. We proberen uw klachten te verminderen zodat u weer goed kan bewegen en uw conditie en kracht weer op te bouwen zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Daarnaast proberen we u ook te ondersteunen in het leren omgaan met de nieuwe situatie. De balans vinden tussen wat je kan en wat je wilt. Het vertrouwen in je lijf terugkrijgen. Maar ook de belasting op de dag goed verdelen en voldoende tijd nemen voor ontspanning en rust om te herstellen.
We adviseren bij hervatten van werk en weer oppakken van sociale activiteiten en sporten met aandacht voor uw kwaliteit van leven.

Uit onderzoek naar kanker en de invloed van bewegen bij kanker blijkt dat er veel voordelen zijn aan tijdens en na de behandeling van kanker volgen van een trainingsprogramma. Het draagt bij aan het algemeen welzijn en het herstel. Hierbij is het belangrijk te kiezen voor een combinatie van kracht en conditietraining. De behandeling van kanker kan invloed hebben op de spiercellen. Je kunt je hierdoor stijver en minder sterk voelen. Met krachttraining verbeter je je spierkracht en doorbloeding en de botaanmaak wordt gestimuleerd. Om een activiteit langer vol te kunnen houden is het belangrijk ook je uithoudingsvermogen te trainen. Door het leer je je grenzen beter kennen, je krijgt weer vertrouwen in je lijf en je gaat je beter voelen. Door bewegen worden stofjes aangemaakt, de zogenoemde endorfines. Deze endorfines verminderen pijn, zorgen voor meer energie en verminderen angstgevoelens.

Al starten tijdens chemotherapie of bestraling?
Als u de zware behandelingen tegen kanker ondergaat, is het op peil houden van uw conditie waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt. Echter, hoe beter je conditie, hoe beter je de chemotherapie en hormoonbehandeling kunt verdragen. Mensen ervaren minder klachten van misselijkheid en pijn en het vermindert de kans op ernstige vermoeidheid. Het is belangrijk dat uw hierbij de juiste begeleiding krijgt.
De kankerbehandeling doet veel met uw lichaam, er zijn vele verschillen tussen de behandeling en niemand reageert hetzelfde. Daarom maken we altijd een programma op maat. We kijken wat haalbaar is binnen uw mogelijkheden en wat uw wensen en doelen zijn.

Doordat er steeds meer mensen kanker krijgen en deze ziekte overleven, neemt de vraag naar goede nazorg bij kanker toe. Fysiotherapie De Mare hecht veel waarde aan een goeie samenwerking om de patiënt de best mogelijke zorg te bieden. Wij zijn aangesloten bij het Netwerk Oncologie. Het doel van dit regionaal netwerk is mensen met kanker te helpen hun kracht en zelfstandigheid terug te vinden.

In onze praktijk is Tessa Wedding gespecialiseerd Oncologiefysiotherapeut. Ze staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het KNGF en is lid van de Nederlandse Vereniging binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL). Ze is tevens aangesloten bij Onconet, een stichting die zich inzet voor toegankelijke en kwalitatief goede fysiotherapeutische begeleiding bij het behouden of herwinnen van fitheid voor patiënten met kanker.