Dry Needling

Dry Needling wat voor u?
Dry Needling is een behandelmethode van de fysiotherapeut. Bij deze vorm van therapie wordt een naald gebruikt om specifieke punten in de spieren, zogenaamde ‘triggerpoints’ te behandelen.

Wat zijn triggerpoints?
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in de spier. Triggerpoints zijn te voelen als verharde, vaak pijnlijke plekken in de spier. De spier kan in en uitelkaar schuiven, maar bij een triggerpoint is een gedeelte van een spier continu in elkaar geschoven. Deze verkramping zorgt ervoor dat de spier niet goed kan functioneren. De triggerpoints kunnen door verschillende situaties ontstaan, bijvoorbeeld:
– Verkeerde beweging.
– Langdurig verkeerde houding.
– Overbelasting door werk en/of sport.
– Langdurige mobiliteitsbeperking door bijvoorbeeld gips of een sling.

Wat zijn de klachten?
Triggerpoints kunnen verschillende klachten geven. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld:
– Pijn en stijfheid lokaal in een spier met eventueel uitstralende pijn verder in het lichaam.
– Afgenomen beweeglijkheid in de nabijgelegen gewrichten.
– Verminderde kracht in de pijnlijke spier.
– Aangepast bewegen om de pijnlijke spier te ontzien.

De behandeling
Tijdens de eerste behandeling zal een gesprek en een onderzoek plaatsvinden om uw klachten door te nemen en te beoordelen of Dry Needling de juiste therapievorm is. Er wordt daarnaast bepaald of er ook andere therapievormen nodig zijn. Hierbij wordt ook gekeken naar triggerpoints in spieren in de omgeving van de aangedane spier. Indien er in de spieren triggerpoints gevonden worden die de klacht kunnen verklaren, zullen de triggerpoints behandeld worden. Vaak is het nodig om ook de omliggende spieren te behandelen om een goed resultaat te bereiken. Daarnaast zijn vaak andere vormen van therapie nodig om te voorkomen dat de klachten weer terugkomen. Hierbij kan gedacht worden aan houdingsinstructies, rekoefeningen en krachtoefeningen.

Wat gebeurt er precies bij Dry Needling?
Bij Dry Needling wordt gebruik gemaakt van een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in het lichaam gespoten. Deze naald wordt via de huid ingebracht. Het inbrengen van het naaldje wordt bijna niet gevoeld. Indien een triggerpoint aangeprikt wordt kunnen verschillende sensaties plaatsvinden. Er kan een kort moment van krampgevoel zijn, een drukkend gevoel of een gevoel van ‘leeg lopen’. Hierna kunt u merkbaar gemakkelijker bewegen. Als nareactie kan het behandelde gebied wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dit trekt met een paar uur weer weg.
Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Dry Needling werkt op de triggerpoints in de spieren terwijl bij acupunctuur de naalden op punten in energiebanen worden geprikt. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.
Als dry needling niet de geschikte therapie voor u is, kunnen de triggerpoints ook door middel van massagetechnieken behandeld worden.

Meer informatie op: www.dryneedling.nl