Fysiotherapie na Corona (COVID-19)

Fysiotherapie na Corona (COVID-19)

Het is inmiddels bekend dat een infectie met het corona virus (COVID-19) een behoorlijke impact kan hebben op je fysieke en mentale gezondheid. De klachten die mensen ervaren zijn zeer uiteenlopend en het kost tijd en energie om te herstellen.

Door de ziekte, maar ook door lange tijd niet bewegen, verlies je spierkracht en spiermassa. Het is belangrijk dit geleidelijk op te bouwen om je dagelijkse activiteiten weer op te kunnen pakken.
De juiste begeleiding kan hierbij van grote meerwaarde zijn.

Welke klachten kun je ervaren na corona?
• Ademhalingsproblemen (kortademigheid of benauwdheid)
• Vermoeidheid
• Verminderde spierkracht
• Verminderd uithoudingsvermogen/ verminderde conditie
• Problemen met ophoesten van slijm
• Angst om weer te gaan bewegen
• Spanningsklachten
• Concentratie- en geheugenproblemen

Door één of meer van bovengenoemde klachten kan het zijn dat je beperkingen ervaart in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten en dat je niet in staat bent om werk, hobby’s en/of sport weer op te pakken.

Hoe kan fysiotherapie helpen?
Stapsgewijs brengen wij je klachten in kaart en afhankelijk van je situatie, je mogelijkheden en doelen maken we samen een programma op maat.
De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit kracht- en conditietraining, ademhalingsoefeningen, ontspanning en indien nodig balanstraining. Daarnaast geven we advies over verdeling van je energie en zoeken we samen naar een balans tussen belasting (wat je doet of wilt doen) en je belastbaarheid (wat je kunt). Omdat de juiste voeding essentieel is voor een goed herstel, zal, indien nodig, ook de diëtist worden betrokken tijdens het traject.

Samenwerking
Om je zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden tijdens het herstel is samenwerking van groot belang. We werken nauw samen met je huisarts of specialist en meerdere zorgverleners in de regio. Naast de diëtist kan ondersteuning van bijvoorbeeld een ergotherapeut, psycholoog of logopedist nodig zijn.

Deskundige begeleiding
Piet Wagenaar en Tessa Wedding hebben zich gespecialiseerd in de revalidatie van coronapatiënten.

Fysiotherapie De Mare is aangesloten bij het Netwerk Longen van Beweegzorg Noordwest en bij Chronisch ZorgNet.

 

Vergoeding

Met een verwijzing van huisarts of specialist heb je voor een periode van zes maanden recht op fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Het aantal behandelingen fysiotherapie is maximaal 50. De behandelingen worden vergoed vanaf de 1e behandeling. Wel geldt het eigen risico. Die bedraagt 385 euro in 2021.

Daarnaast is een belangrijke voorwaarde dat je bereid moet zijn mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar de paramedische herstelzorg.