Flexchair

Geef rugklachten geen kans, kom trainen op de FLEXCHAIR

Rugklachten zijn bij veel mensen een steeds terugkerend probleem. Het blijkt moeilijk om echt van de klachten af te komen. Hiervoor is een goede controle over de rug noodzakelijk. Maar hoe train je dit? Het is belangrijk om te ‘zien’ en ‘voelen’ welke beweging u maakt met uw rug. Met de Flexchair, romp balans trainer ofwel RBT, hebben we nu een prachtig hulpmiddel waarmee we u kunnen helpen die controle te krijgen.

Wat is een Flexchair?
De Flexchair is een bijzondere kruk met een zadelvormig zitvlak die in alle richtingen kan bewegen. Door middel van een sensor is de kruk verbonden met een computer. Via het beeldscherm krijgen de patiënt en therapeut direct terugkoppeling over de uitgevoerde bewegingen van de rug. Dit wordt ook wel visuele feedback genoemd. Op deze manier wordt heel duidelijk hoe u uw rug gebruikt en welke bewegingen problemen geven.
Dia 1De Flexchair is door Veldon ontwikkeld in overleg met de TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum.

De Flexchair zorgt voor een dynamisch actieve zit en de diepe buik- en rugspieren worden getraind.
De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat vooral deze diepe spieren van belang zijn voor de controle over de rug en stabiliteit van de rug. Bij mensen met (langdurige) rugklachten is aangetoond dat zij juist deze spieren niet of te laat aanspannen. De test en training op de Flexchair RBT is dan ook bij uitstek geschikt voor mensen met rugklachten.

In veel gevallen worden rugklachten niet veroorzaakt door een afwijking of beschadiging van de rug.
Dit betekent echter niet dat er niets aan de hand is. De oorzaak van de rugpijn is dan vaak een verkeerd gebruik van uw rug, bijvoorbeeld een verkeerde houding, te lang in één en dezelfde houding zitten of staan, een verkeerde manier van bewegen of overbelasting.

Kwaliteit van beweging
Het is het beste om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Ook als het pijn doet. Het is daarbij wel van groot belang dat u op de juiste manier beweegt. En dat lukt niet iedereen. Soms door de hevigheid van de pijn, te veel spierspanning, stress, een slechte conditie of te weinig kracht.

Preventie
De Flexchair is ook een zeer effectief hulpmiddel om klachten te voorkomen, bijvoorbeeld voor mensen die langdurig zittende werkzaamheden uitvoeren. Bij sporters is aangetoond dat door het trainen op de Flexchair prestaties verbeteren en de kans op blessures afneemt. Vooral in de ruitersport heeft de Flexchair haar meerwaarde de afgelopen jaren bewezen. Klik hier voor meer informatie over de ruitertraining.

Wij zijn als praktijk aangesloten bij het Veldon netwerk. De therapeuten bij Fysiotherapie de Mare zijn opgeleid om de bewegingen van de rug te meten met behulp van de Flexchair RBT en uw rugklachten te behandelen. Na een analyse op de Flexchair RBT kunnen we u laten zien waar uw persoonlijke aandachtspunten liggen. We zullen u daarna adviseren en begeleiden bij een persoonlijk oefentraject, waarbij u heel bewust en gericht kunt oefenen. Het oefenen wordt efficiënter en leuker.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op voor een afspraak of kom even langs bij ons in het Gezondheidscentrum de Mare.